Interne geneeskunde

Interne geneeskunde is de benaming van het specialisme dat zich bezighoudt met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van inwendige organen (o.a. maag, galblaas, lever, darmen, nieren, alvleesklier).

Het stellen van een diagnose bij klachten op het gebied van de interne geneeskunde is vaak een ingewikkeld proces. Hierbij vormen de anamnese en het lichamelijk onderzoek de belangrijkste uitgangspunten. De internist stelt met deze gegevens een voorlopige diagnose op.
Vaak zijn aanvullende onderzoeken nodig om achter de oorzaak van de klachten van de patiënt te komen.
Laboratoriumonderzoek, radiologisch en echoscopisch onderzoek en nucleair onderzoek  zijn belangrijke hulpmiddelen om een diagnose te kunnen stellen. Bij maagklachten of darmklachten wordt ook vaak een gastroscopie of een coloscopie uitgevoerd.
 
Bij de behandeling van ziekten kan een internist medicatie voorschrijven of leefstijlveranderingen adviseren. Een internist opereert  niet, maar kan een operatie wel adviseren en hiervoor doorverwijzen naar de chirurg.

Vroeger werd de interne geneeskunde als één vakgebied gezien, maar tegenwoordig zijn er vele subspecialismen binnen de interne geneeskunde zoals b.v. allergologie, cardiologie, diabetologie, hematologie, gastro-enterologie (maag-darm-leverziekten), nefrologie (nierziekten), oncologie, pulmonologie, reumatologie en vaatchirurgie.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Urologie - Blaassteen "Altijd doen" (J.L. uit Goch) Helios Klinikum Krefeld