Plastische chirurgie en Brustzentrum Helios Klinikum Krefeld

Mijn naam is Liane van der Burg, ik ben 43 jaar oud, getrouwd en moeder van 6 kinderen.

Op 31 januari 2015 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, wel een goed te behandelen vorm. Na 6 chemotherapie behandelingen was de verwachting dat er niet veel meer van  de tumor over zou zijn en dat ik aan een borstsparende operatie genoeg zou hebben. Maar helaas was ik de uitzondering op de regel; na de 6 kuren was de tumor nog net zo groot en kreeg ik te horen dat ik alsnog een algehele borstamputatie zou moeten ondergaan…… Door mijn eigen ziekenhuis werd ik verwezen naar een ander ziekenhuis waar de plastisch chirurgen misschien nog wel een ander alternatief zouden hebben.

Na 4 weken wachten, zonder verdere behandeling tussendoor met een “tijdbom” in je lichaam, kreeg ik uiteindelijk een afspraak met de plastisch chirurg. Er zou nog een andere optie zijn om mijn borst gelijk te reconstrueren met lichaamseigen weefsel uit mijn buik! Met lichaamseigen weefsel mijn borst reconstrueren zou betekenen dat ik minder risico op complicaties zou hebben als gevolg van de bestralingen die ik nog zou moeten krijgen. Mooi, dacht ik. Alleen kwam ik daar niet voor in aanmerking omdat door mijn stress-eetpatroon mijn BMI te hoog was en ik al een keer een keizersnede had gehad. De enige optie die ze nog hadden was een implantaat uit Brazilië waarvan werd gezegd dat ze garantie gaven dat het geen kapselvorming gaf bij de bestralingen. Een klein puntje; dit implantaat gebruikten ze pas een jaar en op langjarige termijn waren er nog geen onderzoeken gedaan naar dit implantaat……. Maar toch; het gaf mij hoop. Het was de enige mogelijkheid dat mijn borst er niet af hoefde; in mijn eigen ziekenhuis was voor deze operatie namelijk al een datum gepland. De eerstvolgende keer dat er plaats was voor mij om de operatie te ondergaan was……… 10 weken na mijn laatste chemotherapie behandeling!!!!

Van mijn ziektekostenverzekering had ik toestemming gekregen om op 2 sporen te gaan. Dus ondertussen was er via Zorgloket Duitsland een afspraak geregeld bij het Helios Kilnikum in Krefeld. Ik hoefde verder daarvoor niets te regelen en de afspraak kwam netjes per e-mail. Het was zo geregeld, dat ik op 1 middag een afspraak daar had met de plastisch chirurg en de oncologisch chirurg van het Brustzentrum. Op woensdag 12 augustus was de afspraak. Ik werd gelijk bij aankomst door een Nederlands sprekende begeleider naar de afdeling gebracht. Daar aangekomen werd ik gelijk naar binnen geroepen door Dr. Miron.

Reconstructie met bovenbeenspier

De Nederlands sprekende begeleider bleef erbij, totdat hij door had, dat mijn Duits ruimschoots voldoende was dat ik mezelf kon redden. Dr. Miron is na het aanhoren van mijn verhaal gaan kijken of er ergens anders eventueel mogelijkheden waren om mijn borst te reconstrueren met lichaamseigen weefsel. En zij kwam met een geweldige optie: er zou een spier uit de binnenzijde van mijn been gehaald worden met een stuk extra huid en daarmee zou het zeker lukken. Dr. Phan werd erbij gehaald en ook hij was diezelfde mening; blij dat ik stevige bovenbenen had voor het eerst in mijn leven! Samen met Dr. Miron en Dr. Phan ben ik toen naar de oncologisch chirurg Dr. Friedrich gelopen. Na een kort moment voor mij in de wachtkamer zodat de artsen even konden overleggen, namen de 2 plastisch chirurgen afscheid en werd ik binnen geroepen bij Dr. Friedrich, de oncologisch chirurg. Ook hij was van mening dat die operatie (TMG-plastiek) voor mij een goede optie zou zijn. Alleen wanneer dan???? En toen kwam het verlossende woord: ”nou mevrouw, als u hier zich de 17e ’s ochtends om 8 uur meldt, doen we die dag nog wat onderzoeken en wordt u opgenomen en dan wordt u de 18e geopereerd!” Binnen 3 werkdagen kon ik dus terecht!!! 

Blij met het resultaat

Ik ben die maandagochtend naar Krefeld gegaan. In 1 ochtend werd er bloed geprikt, had ik een afspraak met een opname arts, een anesthesist en kreeg ik nog een CT-scan. 's Middags mocht ik bij de plastisch chirurgen langs om het operatie gebied af te laten tekenen en specifiek door te spreken wat ze gingen doen en bij de oncologisch chirurg om alles nog even door te praten.  De volgende ochtend om 7 uur werd ik opgehaald om naar de OK te gaan en om kwart over 5 was de eerste keer dat ik de klok op de uitslaapkamer zag. Ruim 6 en half uur is het team van de plastische chirurgie bezig geweest om een spier  met huid uit mijn been te transplanteren naar mijn borst. En het eerste wat je doet is : KIJKEN! En wat was ( en ben) ik blij met het resultaat. De eerste 48 uur waren nog wel kritiek; elk uur moest er gekeken/gemeten worden of de bloedvaten nog wel goed doorstroomd waren in mijn nieuwe borst. Maar dat deed de verpleging heel subtiel en ik werd er niet wakker van. Elke ochtend kwamen zowel de plastisch chirurgen en de oncologisch chirurg kijken en vragen hoe het met me ging.

Na een week op de afdeling plastische chirurgie te hebben gelegen werd ik overgebracht naar een gewone verpleegafdeling. Ook hier kwamen alle artsen elke ochtend langs en soms zelfs ’s avonds nog een keer. Daarnaast mocht ik elke ochtend na het ontbijt naar het “Brustzentrum”, hier komen alle dames met borst-problemen. Daar werd de wond nagekeken en eventuele drains verwijderd. Doordat je elke ochtend dezelfde personen daar ziet en je weet dat je allemaal “in hetzelfde schuitje” zit, praat dit heel makkelijk en schept dit een band; het was gewoon gezellig. Uiteindelijk heb ik 17 dagen in het ziekenhuis gelegen en mocht ik op 2 september naar huis (zelfs nog 2 dagen eerder als dat ik überhaupt in Nederland dat implantaat had kunnen laten implanteren).

Lof

Ik heb niet anders dan lof over de manier waarop alles gegaan is en nog steeds loopt. Ik moest na 3 weken post-operatief terug om de hechtingen uit mijn been te laten verwijderen; 2 plastisch chirurgen hebben dat heel vakkundig gedaan. De follow-up kwam na 8 weken; een heel prettig gesprek waarin ook aangegeven werd dat er nog extra opties zijn voor mij, zoals een tepelreconstructie en een symmetrie-herstel operatie. Ik heb inmiddels het Zorgloket Duitsland ook alweer in de arm genomen om die operaties voor mij ook weer te regelen in het Helios Klinikum in Krefeld.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
KNO - Warthin tumor "Binnen 2 uur was alles geregeld" (Mevr. M.A., Valkenburg) Helios Klinikum Krefeld