Chirurgie Aneurysma Helios Universitäts Klinikum Wuppertal

Nadat er in Nederland bij toeval een aneurysma geconstateerd werd dat zo groot was dat een operatie noodzakelijk was, heb ik uiteraard eerst in het betreffende ziekenhuis gevraagd hoe snel een operatie daar kon plaatsvinden. In een gesprek met de chirurg werd mij duidelijk gemaakt dat hij de voorkeur gaf aan een "open buik" operatie en dat die met 4 weken kon worden uitgevoerd.

Aangezien ik het geen prettig idee vond met zo'n sterk vergrote aorta nog een maand rond te lopen heb ik mijn zorgverzekering benaderd en gevraagd of zij ook een ziekenhuis wisten waar de ingreep sneller kon plaatsvinden. Deze vroegen of ik er eventueel bezwaar tegen zou hebben om me in Duitsland te laten opereren. Aangezien ik van diverse kennissen al goede berichten over hun behandeling in Duitsland had gehoord vond ik dat uiteraard geen bezwaar.

Vanaf dat moment ging het razendsnel. Ik werd vrijwel direct door het Zorgloket Duitsland gebeld. Mijn medische probleem legde ik uit en wat de reactie van de chirurg in Nederland was.
Men heeft toen contact opgenomen met een op dat gebied gespecialiseerd ziekenhuis in Duitsland, de Helios Klinik in Wuppertal. Binnen één week had ik een intake gesprek met de behandelende chirurg (Dr Kusenack), waarbij meteen wat onderzoeken gedaan werden. Ik kreeg nog dezelfde middag te horen dat een zware "openbuik" operatie niet nodig was, maar dat men een stent kon plaatsen. En dat de operatie al over één week kon plaatsvinden.

Attente dokter en personeel

Vanaf de eerste stap op het ziekenhuis-terrein werd ik begeleid door Jan Keijer. Indien nodig vertaalde hij vragen of antwoorden, begeleidde mij bij de diverse onderzoeken, regelde de kamer voor mij in het ziekenhuis en voor mijn vrouw in het "zusterhuis", vulde de nodige papieren in etc. En last but not least kwam hij elke dag even informeren hoe het met ons ging en of we nog vragen of wensen hadden. Kortom we zijn lovend hoe een en ander door het Zorgloket Duitsland is behandeld en in het bijzonder door de niet aflatende inzet van Jan Keijer.

Ook de operatie is prima verlopen en na één week werd ik ontslagen.
Opvallend vond ik ook de aandacht die de betreffende chirurg aan mij gaf (Dr Kusenack kwam elke dag zelf langs om de situatie te bekijken) en ook het verplegend personeel was zeer attent.

Niets dan lof voor alle betrokkenen.

Met veel dank, Jan van den Berg

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Heupprothese "Geweldig goede therapie" (Til Palm) Helios Klinikum Krefeld en revalidatiekliniek Duisburg