Whipple operatie

Een Whipple operatie wordt ook wel een alvleesklierkanker operatie genoemd. De Whipple operatie wordt uitgevoerd bij mensen met alvleesklierkanker (pancreascarcinoom).  Alvleesklierkanker komt bij mannen tweemaal zo vaak voor als bij vrouwen.

Alvleesklierkanker is een ernstige vorm van kanker. Aanvankelijk treden de verschijnselen slechts langzaam op. Verlies van eetlust, gewichtsverlies en stoornissen in de spijsvertering zijn de belangrijkste verschijnselen. De aandoening geeft meestal pas in een zeer laat stadium symptomen: vaak geelzucht, vermagering, pijn, waardoor genezing op het moment dat de diagnose wordt gesteld nog maar zelden mogelijk is.
De tumor kan ontstaan in de kop van de alvleesklier (pancreas) of in de staart ervan.
Een operatie is bij alvleesklierkanker de enige behandeling die kans geeft op genezing. Er mogen geen uitzaaiingen elders in het lichaam zijn.

De Whipple operatie wordt uitgevoerd als de tumor in de ‘kop’ van de alvleesklier of bij de papil van Vater zit. Tijdens de operatie wordt de kop van de alvleesklier verwijderd, samen met de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de galwegen en soms ook een deel van de maag.
In Nederland wordt de operatie niet in alle ziekenhuizen regelmatig uitgevoerd.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - AMIS "Een aanrader voor iedereen" (Mevr. Akkerman) Helios Klinikum Krefeld - Hüls