Scoliose operatie

Helios heeft een gespecialiseerd Kinder-Scoliosecentrum in de kliniek in Cuxhaven: Helios Seehospital Sahlenburg, Cuxhaven.

Chefarzt Dr. Ulrike Broscheit is per 1 januari 2016 Dr. Ulrich Meister opgevolgd. Tuurlijk betreuren wij het dat Dr. Meister vanwege privé-redenen naar een ander ziekenhuis is vertrokken maar Dr. Broscheit is een volwaardige opvolgster met een behoorlijke staat van dienst. Zij heeft net als Dr. Meister sinds langere tijd Nederlandse patiëntjes geopereerd en begeleid. Dr. Meister is nu werkzaam als Chefarzt in de kliniek voor wervelkolomchirurgie in het Lilienthal Krankenhaus in Lilienthal.

meister-en-broscheit

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom waardoor één of twee bochten ontstaan.
Het komt voor bij 4 op de 100 mensen, in meer of mindere mate. De wervelkolom draait meestal ook om haar as (torsiescoliose) en veroorzaakt zo een bochel. Men onderscheidt een S-vormige scoliose met twee bochten en een C-vormige scoliose met één bocht.

Men kan op een gewone röntgen foto de verkromming goed zien als een C-vormige of een S-vormige slinger in de wervelkolom. Een structurele scoliose zal meestal gepaard gaan met een draaiing. Ook een voorovergebogen houding (kyfose), een holle rug (lordose) of beide komen vaak samen met de scoliose voor.

Enkele oorzaken voor het ontwikkelen van een scoliose:

  • aangeboren scoliose
  • als gevolg van een spier- of zenuwziekte
  • artrose of afwijking van de wervels
  • door onbekende oorzaak. Deze vorm wordt meer bij meisjes gezien dan bij jongens en heeft sterk de neiging te verergeren tijdens de groei.

Als de uiteindelijke bocht boven de 40 à 45 graden uit gaat komen dan wordt in principe een operatie geadviseerd. Vaak wordt een zogenaamde Harringtonstaaf (genoemd naar de Amerikaanse orthopeed Paul Harrington) operatief langs de wervels geplaatst en op meerdere plaatsen vastgezet.

Meer informatie en patiëntervaringen.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Scoliose operatie "Deze man heeft verstand van zijn vak" (Ismay Wielaert) Helios Seehospital Sahlenburg - Cuxhaven