Schouderprothese

Deze schouderoperatie wordt uitgevoerd bij de afdeling orthopaedie (of orthopedie). Deze schouderoperatie kan nodig zijn als er artrose van de schouder is of bij een ernstige beschadiging van de bovenarm. Soms is een schouderprothese nodig na complexe breuken van de schouder, of bij avasculaire necrose (botinfarct) van de schouderkop.

De belangrijkste reden voor de operatie is de pijn. Samen met de pijnvermindering kan je ook een verbetering van de schouderbeweeglijkheid verwachten. Bij prothesen na complexe schouderbreuken is er meestal een goede pijnverlichting, maar is de functieverbetering niet steeds even voorspelbaar.

Bij het vervangen van een schouder worden de beschadigde oppervlakken vervangen door protheses.

Normaliter bestaat de schouderprothese (kunstschouder) uit twee delen:

  • het metalen onderdeel dat de kop van de bovenarm vervangt. Het bestaat uit een ronde bal bevestigd aan een pin die in het bot van de bovenarm gaat. Dit onderdeel kan zelfstandig gebruikt worden of als onderdeel van een hele kunstschouder.
  • het kunststof onderdeel (soms metaal) dat de schouderkom vervangt.

Afhankelijk van de situatie kan de arts alleen de bovenarmkop vervangen of de bovenarmkop en schouderkom. Het implanteren kan met cement of cementloos gebeuren. In het laatste geval moet het bot om de implantaten heen groeien. De omliggende spieren en pezen zorgen voor stabiliteit van de prothese.

Meer informatie en patiëntervaringen.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Heupprothese "Erg naar mijn zin gehad" (Jolande Meijboom, Huissen)