Resurfacing McMinn Birmingham Hip Sportheup

Helaas wordt deze operatie door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars niet vergoed, de kosten zijn voor eigen rekening.

Waarom deze prothese?

Een gewone heupprothese heeft niet het eeuwige leven, hij is onderhevig aan slijtage en er is een kans op loslating. Een gewone heupprothese gaat gemiddeld ongeveer 20 - 30 jaar mee en moet dan vervangen worden. 

Bij relatief jonge patiënten wordt daarom vaak terughoudend gehandeld in het adviseren van een totale heupprothese en werd tot voor kort in Nederland bij jongere (< 65 jaar) personen vaak overgegaan tot het plaatsen van een resurfacingprothese, waarbij alleen het oppervlakte van de heupkop werd vervangen door een metalen inlay en tevens de heupkom werd vervangen door een metalen kom. Deze resurfacingheup is later veel eenvoudiger te vervangen door een gewone heupprothese.  De resurfacing heupprothese heeft de bijnaam 'sportheup' gekregen, omdat deze bij een juiste plaatsing beter geschikt is om actief en mobiel te blijven dan bij een reguliere totale heupprothese.

De resurfacing heupprothese werd in Nederland geplaatst sinds het begin van de jaren 90 tot begin 2012. In de Nederlandse ziekenhuizen worden nu dus (bijna) geen resurfacing operaties meer verricht. Dit is conform het advies van de Nederlandse orthopedische Vereniging (NOV). Er is dus ook bijna geen ervaring meer in Nederland aanwezig. De operatietechniek voor het plaatsen van een resurfacing prothese is moelijker dan bij een gewone heupprothese. De ervarenheid van de orthopaedisch chirurg is daarom belangrijk.

In de ons omringende landen wordt deze operatie nog steeds volop uitgevoerd, zoals in Duitsland bij Dr. Berg, Endocenter Damme, hieronder op de foto.
 
Meer informatie en patiëntervaringen

mcminn-heup
 


Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Arthroscopie schouder Een dankbare patiënt (Mevr. Verwoerd, Zwolle) Helios Klinikum Krefeld