Prostaatkanker

Prostaatkanker is een vorm van kanker die in de prostaat begint. De verschijnselen kunnen dezelfde zijn als bij die van een vergrote prostaat (prostaathyperplasie, BPH).
Dit kan zich uiten in onder andere een verzwakte straal tijdens het urineren, 's nachts vaker moeten plassen en moeite hebben om de urine lang op te houden.

Bij prostaatkanker worden o.a. de volgende behandelingen toegepast:

  • afwachten (= niet behandelen) is een optie voor mannen waarvan men verwacht dat de kanker de komende jaren nog geen problemen geeft, of voor oudere mannen. Het ziekteproces wordt gevolgd door regelmatig een rectaal toucher, PSA-test en biopsie uit te voeren.
  • radicale prostatectomie, een operatie waarbij de prostaat, zaadblaasje en soms lymfklieren worden verwijderd (laparoscopisch, DaVinci)
  • uitwendige bestraling (radiotherapie)
  • inwendige bestraling (brachytherapie, een vorm van radiotherapie) waarbij naaldjes met daarin radioactieve bolletjes in de prostaat wordt ingebracht.
  • hormonale behandeling door middel van een geneesmiddel dat de werking van androgenen (hormonen die vermannelijking veroorzaken: testosteron en aanverwante) blokkeert (chemische castratie). Bron: Wikipedia

Wij maken vaak gebruik van het Prostatakrebszentrum Helios Krefeld. Hier wordt ook de DaVinci operatie uitgevoerd. De wachttijden zijn niet lang.

Meer informatie en patiëntervaringen

Zie ook onze pagina oncologie op deze website.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Cardiologie - Ablatie "Ik kon zeer snel terecht" (Dhr. R.G.) Helios Klinikum Krefeld