Operatie ziekte van Ledderhose

De ziekte van Ledderhose, genoemd naar de Duitse arts Georg Ledderhose, is een aandoening waarbij in het bindweefsel onder de voet (fascia plantaris) verhardingen optreden. Er gaan zich knobbeltjes op de voetzool ontwikkelen die operatief kunnen weggehaald worden. Veel mensen hebben echter meer last van het litteken dan van de knobbeltjes zelf. Het kan tot een aantal jaren duren voordat patiënten hiervan pijnvrij zijn. Knobbeltjes die onder de tenen voorkomen kunnen tijdelijk voor kramp zorgen. Men moet bij Ledderhose overwegen of een ingreep noodzakelijk is. Bij verbuiging, contractie van de tenen en moeilijk lopen laat de patiënt zich het best chirurgisch behandelen. Indien de knobbels op minder pijnlijke plaatsen voorkomen zoals in de voetplooi of andere locaties waar men niet op stapt, wacht men beter met laten opereren.

De meeste Ledderhosepatiënten hebben 's morgens na het uit bed stappen de meeste pijn aan hun voeten. Kramp en kortstondige pijnscheuten zijn de meest voorkomende klachten, maar die verdwijnen snel na wat gelopen te hebben. De meeste patiënten leren er mee leven en komen tot het besluit om zich niet te laten opereren. Klachten met pijn zonder vorming van verhardingen zijn overigens meestal te wijten aan een andere aandoening, fasciitis plantaris. Bron: Wikipedia

Radiotherapie (met een lage dosis bestraling) kan ook een doeltreffende aanpak zijn voor Ledderhose of een hielspoor. Deze therapie stopt de chronische ontsteking en ook is het mogelijk de functie van sommige cellen geheel of gedeeltelijk uit te schakelen. Hierdoor verminderen of verdwijnen de pijnklachten bij ontstekingsgerelateerde aandoeningen.
Deze behandeling wordt helaas (nog) niet door de zorgverzekeraar vergoed, in Nederland lopen nog onderzoeken naar de effectiviteit.

Meer informatie en patiëntervaringen.

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Neurochirurgie - Nekhernia "Voor het eerst serieus genomen"(Maria Faessen) Mediaparkklinik Köln - Keulen