Littekenbreuk

Een littekenbreuk is net als een gewone buikwandbreuk (bijvoorbeeld een liesbreuk) een onderhuids defect in de spierlaag van de buikwand, maar op de plaats van een litteken van een eerdere operatie.

De breuk ontstaat doordat de spier- en / of fascielagen niet aan elkaar gegroeid zijn of weer zijn losgegaan. Hierdoor puilt de buikinhoud op die plaats naar buiten bij drukverhoging in de buik, zoals bij hoesten en persen. Dit kan ontsierend zijn maar is zelden gevaarlijk, omdat de breukpoort vrijwel altijd zo wijd is dat inklemming geen gevaar is. Als de breukpoort klein is, is er wel degelijk gevaar dat bijvoorbeeld de darm gekneld geraakt en blijft. Hevige buikpijn: onmiddellijk de arts raadplegen.

Het meest komen littekenbreuken voor bij littekens in de middellijn boven en onder de navel. Dit hoeft dus niet per se chirurgisch te worden verholpen, dit wordt alleen gedaan als de breuk pijn doet, of zich uitbreidt, dit kan men doen door:

  1. het litteken weer open te snijden, en de anatomische lagen (diepe fascie, spier, oppervlakkige fascie, vet, huid) laag voor laag weer aan elkaar te naaien, er is 30% kans dat de breuk terugkomt;
  2. plaatsen van een kunststof matje, de kans dat de breuk terugkomt is minder dan bij de vorige optie. Het probleem is wel dat deze methode alleen kan worden toegepast bij mensen die niet meer in de groei zijn. Voor mensen die nog jong zijn, en in de groei, wordt daarom meestal voor optie 1 gekozen.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Neurochirurgie - Hernia operatie "Snel van de pijn verlost" (Frits Muller) Mediaparkklinik Köln - Keulen