Hersentumor

Een hersentumor is een (goed- of kwaadaardige) tumor in het hoofd. Voorbeelden van goedaardige tumoren zijn het craniofaryngeoom en het meningeoom, van kwaadaardige het astrocytoom en metastasen van tumoren elders.

Goedaardige tumoren in andere delen van het lichaam zijn bijna nooit dodelijk, maar hersentumoren die goedaardig zijn kunnen dodelijk zijn. Dit komt doordat de groei van de tumor hersenweefsel wegdrukt en de hersenen bekneld raken. Hierdoor houden de hersenen langzamerhand op met functioneren en uiteindelijk overlijdt de patiënt. Een neurochirurg kan trachten de tumor te verwijderen en daarbij proberen zo min mogelijk schade aan te richten aan de hersenen.

Als verwijdering van een hersentumor niet geheel door middel van een operatie lukt dan kan door middel van bestraling geprobeerd worden de tumor in omvang te verkleinen. 

Er zijn vele soorten hersentumoren. In lang niet alle gevallen overlijdt iemand die een hersentumor heeft hieraan. Ook zijn er goedaardige hersentumoren die slechts zeer langzaam groeien. Kenmerkend voor hersentumoren is dat essentiële levensfuncties uitvallen doordat het tumorweefsel het gezonde hersenweefsel verdringt.
Een hersentumor kan ook tot mentale retardatie of een persoonlijkheidsverandering leiden.
Over het algemeen is een hersentumor in een eerder stadium beter operabel, maar de locatie van de tumor kan een grote rol spelen bij de mogelijkheden om te opereren.

Informatie over het Gamma Knife Center Krefeld

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Bursitis heup "De Kennedymars gelopen" (Sytske Krol) Endocenter en St. Elisabethkrankenhaus Damme