Galblaasoperatie single-port

Acute galblaasontsteking treedt plotseling op. Dit kan op elke leeftijd voorkomen. De ontsteking wordt vaak veroorzaakt door een steen die de afvoergang blokkeert. Bij een acute ontsteking van de galblaas is in principe direct een operatie nodig.

Chronische galblaasontsteking is een vorm die vaak heel geleidelijk ontstaat. Vaak zijn er galstenen aanwezig. De chronische galblaasontsteking verloopt vaak zonder ernstige problemen. Als er klachten optreden is behandeling mogelijk door het verwijderen van de galblaas.

Galblaasstenen kunnen op verschillende manieren worden verwijderd. Bij de gewone galblaasoperatie worden de galstenen en de galblaas weggenomen via een snede in de buik. Ook wel gewone "open" cholecystectomie genoemd. Het verwijderen van de galblaas gebeurt omdat er een grote kans bestaat dat er zich in een achtergebleven galblaas opnieuw stenen vormen.
Een van de belangrijkste moderne ontwikkelingen in de ziekenhuis-geneeskunde is de methode om de galblaas te verwijderen met behulp van een kijkbuis via de buikwand. Ook wel laparoscopische cholecystectomie genoemd (single-port).

Herr Priv. Doz. Dr. med. Christoph Wullstein (Chefarzt der Klinik für Allgemein-, Viszeral- und Minimalinvasive Chirurgie) in Helios Klinikum Krefeld geeft in een filmpje uitleg over het ontstaan en de behandeling van galstenen. Filmpje over het ontstaan van galstenen, de diagnose en operatie, de galstenen en een schematische tekening met toelichting. Vertaling: Ans van Haperen, Zorgloket Duitsland.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Chirurgie - Slokdarmkanker "Wonderen bestaan nog" (Dhr. M.L.) Helios Klinikum Krefeld