daVinci operatie

Opereren met de DaVinci operatierobot geldt als een van de moderne ontwikkelingen op het gebied van minimaal invasief opereren. De DaVinci-methode wordt vooral toegepast op het gebied van de urologie: bij prostaat(kanker)operaties, blaas- en nieroperaties. Groot voordeel ervan is dat in ervaren handen er zeer nauwkeurig gewerkt kan worden waardoor de kans op beschadiging van de zenuwen die voor de erectie verantwoordelijk zijn gering is. De leercurve van het team en de operateur is ongeveer 25 ingrepen. Daarna kan je spreken van een ervaren team. 

Bekijk hier het demonstratiefilmpje met de robot, uitgevoerd door Chefarts urologie Prof. Martin Friedrich (rechts) en Chefarts chirurgie Christoph Wullstein, Helios Klinikum Krefeld Duitsland: de kanker schaak-mat zetten.

Er hoeft slechts een aantal kleine sneetjes in de buik te worden gemaakt. Daar doorheen worden de operatie-instrumenten ingebracht: de operatie speelt zich ‘onderhuids’ af. De buik hoeft dus niet meer open. Zo blijft het operatiegebied beperkt in omvang, raakt minder omliggend weefsel beschadigd, is er minder bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel. De kans op complicaties neemt hierdoor af en het herstel verloopt sneller.

De robot bestaat uit een paar mechanische armen die bediend worden door de chirurg. Deze voert, op enige afstand van de patiënt maar in de operatiekamer, via een driedimensionaal beeld de handelingen uit. De robot vertaalt zo de operatiebewegingen van de chirurg met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel optimaal wordt gespaard.

De techniek maakt het mogelijk om ingrepen uit te voeren met maximale precisie en met een minimale belasting voor de patiënt. In Europa zijn er slechts enkele centra waar men echt veel ervaring heeft met deze DaVinci techniek en de operatieresultaten dus uitstekend zijn. In Nederland zijn er natuurlijk ook ziekenhuizen die over een DaVinci-robot beschikken. Helaas worden daar meestal nog niet die aantallen patiënten gehaald om te kunnen spreken van een situatie die kwalitatief vergelijkbaar is met de Duitse centra.

Soms, bij hoge uitzondering, is het technisch niet mogelijk om een operatie met de DaVinci-robot uit te voeren. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Het kan zijn dat de uroloog het orgaan waar het om gaat of belangrijke bloedvaten niet goed in beeld krijgt. Dit kan bijvoorbeeld komen door overgewicht, verklevingen door eerdere operaties of een afwijkende ligging van het orgaan of bloedvoorziening van het orgaan. Het belangrijkste is dat de operatie goed en veilig gebeurt, met zo weinig mogelijk risico’s.

Bij elke ingreep, hoe klein ook, kunnen er problemen optreden. Na de DaVinci-operatie kunnen, net zoals na een ‘gewone’ operatie, complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie. Er zijn enkele complicaties die specifiek met deze operatie te maken hebben. De prostaat ligt zeer dicht bij de sluitspier, bij de zenuwbundels die de erectie aansturen en bij de endeldarm. Na elke behandeling voor prostaatkanker, dus óók na brachytherapie (inwendige bestraling) en uitwendige bestraling, kunnen er dus problemen optreden met (de controle over) het plassen en met het krijgen van erecties.

Prostaatkankerbehandelingen Helios Klinikum Krefeld
Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden over de behandeling van prostaatkanker bij de urologie in het 'Prostatakrebszentrum' Helios Klinikum Krefeld. Hier worden ook DaVinci operaties uitgevoerd.

Resultaat
Het resultaat van de behandeling / operatie staat of valt met de ervarenheid van de operateur of er nu wel of geen DaVinci gebruikt wordt.

Duitse Helios pagina op de website urologie Krefeld over de DaVinci.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Neurochirurgie - Kanaalstenose "Deze neurochirurg kan ik iedereen aanraden" (Kitty Marinus-van der Poel) Helios Klinikum Krefeld - Hüls