Bursitis heup

Bursitis van de heup heet ook wel bursitis trochanterica. Bursitis kan ook voorkomen in de knie, elleboog of schouder.

Rondom het heupgewricht liggen een aantal spieren: de bilspieren en de dijbeenspieren. Aan de buitenzijde van de bovenkant van het dijbeen bevindt zich een grote botpunt (trochanter major). 
Over deze botpunt loopt de pees van een spier, de musculus tensor fasciae latae, de spanner van het peesblad van het bovenbeen. 

Op deze plek waar wrijving ontstaat tussen spieren, pezen en botten, zit een slijmbeurs (bursa). Een slijmbeurs is een klein zakje met vloeistof dat als smeermiddel fungeert. Als er overbelasting van de heup bestaat of na een val kan er een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaan. Ook bij arthrose komt slijmbeursontsteking ook relatief gezien vaker voor. Bij een slijmbeursontsteking in de heup bevindt de pijn zich aan de buitenkant van het bovenbeen. 

De behandeling van een bursitis bestaat in eerste instantie uit rust, eventueel een injectie en fysiotherapie. Als deze behandelingen geen verbeteringen opleveren of de bursitis chronisch is dan kan een operatie de oplossing zijn.
Hierbij wordt de slijmbeurs verwijderd (bursectomie) en een stukje pees verwijderd. Ongeveer driekwart van de patienten is na de operatie klachtenvrij.

Zie ook arthroscopie van de heup

Meer informatie en patiëntervaringen

anterior_hip_muscles_2

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Interne geneeskunde - Maagklachten "Wat een verademing" (Loes Huber - Almere) Helios Klinikum Krefeld