Arthroscopie schouder

Een arthroscopie van de schouder is een ingreep waarbij een scoop met een kleine videocamera wordt ingebracht in het schoudergewricht om de orthopedisch chirurg de mogelijkheid te bieden het schoudergewricht te bekijken zonder een grote snee te maken en het hele gewricht open te leggen. De orthopeed kan hiermee de kop en de kom van het gewricht zien, evenals de pezen, het gewrichtskapsel, het kraakbeen van de gewrichtsrand en de slijmbeurs die tussen gewricht en schouderblad ligt. Of een operatieve ingreep mogelijk is hangt af van de afwijkingen die de orthopeed aantreft. Meestal kan de afwijking die gevonden wordt direct geopereerd.

De meest voorkomende arthroscopische schouderingrepen zijn:

  • behandelen van een bursitis / inklemming (impingement) door het verruimen van het benige schoudergewricht (Neerplastiek)
  • reparatie Cuffruptuur  (scheur in een van de pezen van het schoudergewricht, meestal de  supraspinatuspees)
  • het stabiliseren van de schouder indien de schouder vaak uit de kom gaat

Een arthroscopie (kijkoperatie) van de schouder wordt onder algehele narcose uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld een half tot één uur.

Voor wat betreft de operatietechniek hebben de open methode en de kijkoperatie in ervaren handen vergelijkbare resultaten.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - Nekhernia "Pijnkliniek: een geweldige afdeling" (Elly Salman - Gommers - 2008 - 2014) Helios Klinikum Krefeld