Arthroscopie knie

Bij een kijkoperatie (arthroscopie) in de knie wordt met behulp van een kijkinstrument letterlijk in de knie gekeken. Dit kijkinstrument (de arthroscoop ) wordt door een sneetje in de huid in de knie geschoven. Aan het uiteinde dat in de knie wordt geschoven zit een cameraatje en aan de andere kant zit een kabel naar een beeldscherm. Door de kijkbuis in de knie te bewegen, kan de arts de knie van de binnenkant bekijken.
Tijdens de ingreep kan de arts kijken naar beschadigingen in de knie. De meniscus, het kraakbeen en vooral de gewrichtsbanden kunnen goed beoordeeld worden tijdens deze ingreep.

Het is ook mogelijk om tijdens de kijkoperatie een behandeling aan de knie uit te voeren. Door een tweede sneetje in de huid te maken, kan de arts een ander instrument in de knie brengen, bijvoorbeeld een schaartje of grijpertje. Hiermee kan de knie worden schoongemaakt door het weghalen van losse stukjes kraakbeen of meniscus en ruwe oppervlaktes kunnen weer glad worden gemaakt. Ook kan een gescheurde meniscus worden gehecht of verwijderd.
Als er meer instrumenten tegelijkertijd nodig zijn, wordt er soms een derde opening in de knie gemaakt waar ook een instrument doorheen kan. 

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Orthopaedie - AMIS "Een aanrader voor iedereen" (Mevr. Akkerman) Helios Klinikum Krefeld - Hüls