Ablatie

Ablatie is het wegbranden van cellen in de hartwand om een afwijking in het prikkelgeleidingssysteem te behandelen. Zo’n afwijking kan een hartritmestoornis veroorzaken.
Ablatie is een relatief nieuwe behandeling van hartritmestoornissen. De behandeling heeft in de meeste gevallen succes en wordt steeds meer toegepast.
Wie een ablatie ondergaat ligt op een operatietafel. Via de bloedvaten worden op verschillende plekken katheters in het hart gebracht. Eerst wordt met de katheters gemeten waar in de hartspier zich de alternatieve route precies bevindt. Als dat bekend is, kan de cardioloog beginnen met de eigenlijke ablatie. Het wegbranden van het weefsel gebeurt met een kleine elektrode op de punt van een katheter die via de bloedvaten in het hart wordt gebracht. Wie een ablatie ondergaat, houdt er alleen een wondje in de lies aan over.

Het wegbranden van de cellen gebeurt niet in één keer, maar in een aantal achtereenvolgende stappen. De procedure kan daarom soms uren in beslag nemen. Na afloop van de ablatie wordt getest of de hartritmestoornis is verdwenen. Dat kan door medicijnen toe te dienen die de hartritmestoornis opwekken en te kijken wat er gebeurt.

Nederlandse patiënten gaan vaak naar de cardiologie Helios Klinikum Krefeld (Herzzentrum Niederrhein). Zie ook het item 'ablatie' op onze andere website voor uitvoerige informatie.

Juli 2016: specialistisch team hartritmestoornissen Helios Krefeld uitgebreid met nieuwe ritmoloog, Dr, Dong-In Shin.

Meer informatie en patiëntervaringen

Direct zoeken
Verzenden »
Ervaringen van patiënten
Chirurgie - Whipple operatie "Operatie binnen twee weken" (Rob Hoose, Nijmegen) Helios Universitäts Klinikum Wuppertal